Jakich informacji
szukamy na etykietach?

Polacy na etykietach produktów spożywczych szukają przede wszystkim listy
składników
– deklaruje to 57% respondentów*. To doskonale, bo w ten sposób
możemy wybrać produkty o składzie, który nie budzi naszych wątpliwości, a jednocześnie możemy dostrzec i docenić żywność, która zawiera składniki dobre dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Article image

Zaciekawiło mnie, że dla 60% konsumentów istotne jest, aby dodatki i przyprawy takie jak sól, czy cukierbyły zastępowane tymi bardziej wartościowymi, np. kamienną solą kłodawską lub nierafinowanym cukrem trzcinowym. Jako dietetyka cieszy mnie, że konsumenci zaczęli zwracać na to większą uwagę, doceniając nie tylko smak, ale również walory odżywcze, jakie niosą ze sobą przyprawy.

Ciekawym wnioskiem z przeprowadzonych badań jest również fakt, że jako „etykietowi detektywi” staramy się na opakowaniu namierzyć substancje niepożądane z naszego punktu widzenia (17%) a jednocześnie... nie szukamy tych naturalnych (tyko 2% szuka ich na etykiecie). Podobne podejście obserwuję w swojej pracy z pacjentami, którzy podczas zakupów często koncentrują się wyłącznie na wyszukiwaniu niepożądanych składników. Ja zachęcam do tego, aby zwrócić uwagę na te produkty, które mają prosty skład i naturalne składniki, które znamy z własnej kuchni. Odnajdziemy je na przykład w ketchupach i musztardach z linii Premium Develey.

Czego jeszcze wypatrujemy na etykietach? Najnowsze dane pokazują, że w dalszym ciągu ważne są dla nas takie informacje, jak termin przydatności do spożycia, brak konserwantów, czy wzmacniaczy smaku. To bardzo dobrze, bo powinniśmy szukać produktów świeżych, pełnowartościowych, o prostym i czystym składzie. Dzięki temu możemy jeść smacznie i zdrowo!

CZEGO NAJCZĘŚCIEJ SZUKAMY NA ETYKIETACH produktów?

Dane na podstawie wyników badań* konsumenckich przeprowadzonych przez Maison & Partners Sp. z o.o.

ikona 1

LISTY
SKŁADNIKÓW
z opakowania

ikona 2

DATY
PRZYDATNOŚCI
DO SPOŻYCIA

ikona 3

SUBSTANCJI
NIEPOŻĄDANYCH
(np. konserwantów, sztucznych składników)

ikona 4

NATURALNYCH
SKŁADNIKÓW
(np. miód, kurkuma, goździki)

TO JEDNAK NIE wszystko...

Dla 60% konsumentów istotne jest, aby dodatki i przyprawy takie jak sól czy cukier były zastępowane bardziej wartościowymi składnikami – np. kamienną solą kłodawską lub nierafinowanym cukrem trzcinowym.

Sól i cukier

Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk, diet coach

* Badanie zrealizowane 30 lipca – 4 sierpnia 2021 r. metodą CAWI na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie Polaków 18+. N = 1040.

pozostałe artykuły