Likopen i błonnik, czyli ile znaczą
dobre pomidory i gorczyca?

Z czego robi się ketchup, a z czego musztardę? Gdyby takie pytania padły
w Familiadzie, każdy strzelałby w pewniaczka: pomidory i gorczycę.
Istotnie – to ich jakość w dużej mierze wpływa na smak ketchupu
oraz musztardy. Brzmi jak banał? W takim razie pozwól,
że wyjaśnimy Ci, co kryje się za tym stwierdzeniem!

Article image
Pomidor, jaki jest, każdy widzi

Zacznijmy od najważniejszego: dlaczego warto jeść pomidory? Oczywiście: bo są pycha! Mają też jednak wartościowe składniki, za którymi Twój organizm wprost przepada. Warto tu zwrócić uwagę m.in. na likopen (choć owoc ten dostarcza też sporych ilości np. potasu). Likopen odpowiada za czerwony kolor pomidora i działa podobnie jak beta-karoten, ale w wersji turbo – jest bowiem aż 2-krotnie silniejszym przeciwutleniaczem! Brzmi nieźle, prawda?

Zawartość likopenu w pomidorach jest jednak różna. Wpływ na to ma m.in. miejsce oraz proces uprawy. Pomidory uwielbiają wygrzewać się na słońcu – im więcej ciepełka dostają, tym chętniej produkują likopen i potas. To właśnie dlatego ich najwspanialszym smakiem możesz się rozkoszować w sezonie letnim. W tym kontekście większymi szczęściarzami niż polskie pomidory są ich kuzyni z tych rejonów Europy, które obfitują w większą liczbę słonecznych dni w roku – a zatem pozwalają uprawom lepiej dojrzeć oraz nabrać więcej smaku… i likopenu!

Jak sprawić, by pomidor był jeszcze bardziej pomidorowy?

Wysoka zawartość likopenu w dobrych pomidorach to nie wszystko – można ją jeszcze zwielokrotnić! Bogactwo tego cennego składnika znajdziesz w przetworach pomidorowych. Odpowiednia obróbka termiczna sprawia, że z pomidorów wydobywa się maksimum likopenu, a dodatkowo w tej formie staje się on łatwiej przyswajalny. Jeśli chcesz wytropić produkt bogaty w likopen, zwracaj także uwagę na informację, ile pomidorów podane jest w składzie. Przykładowo: do wytworzenia ketchupów Premium Develey używamy aż 232 g pomidorów na 100 g. Co więcej – są to wspomniane już szczęśliwe pomidory z najsłoneczniejszych rejonów Europy.

Wprost trudno się oprzeć takiej skondensowanej kapsułce wyjątkowego smaku najwyższej jakości! W ketchupach Develey wyciskamy z pomidorów wszystko, co najlepsze. Sięgamy po owoce z wyselekcjonowanych upraw, zapewniamy wysoką ich zawartość w każdym produkcie, a do tego nie dodajemy zagęstników ani żadnych innych „ulepszaczy”. Dzięki temu nie pomylisz naszego ketchupu z żadnym innym – to smak i jakość pomidora przez wielkie „P”!

Ogromna siła błonnika w maleńkim ziarnku gorczycy

Przyjrzyjmy się teraz gorczycy – sercu musztardy. Jest to uprawiana na wielu kontynentach roślina, w której niepozornych ziarenkach drzemie olbrzymia moc. Warto przy tym zauważyć, że gorczycy nie spożywa się zwykle w żadnej innej formie – najbardziej znanym produktem z jej udziałem jest właśnie musztarda (i ewentualnie nasiona w postaci suszonej – jako przyprawa). Tymczasem należy ona do ważnych źródeł błonnika w diecie!

Najczęściej w kontekście diety z wysoką zawartością błonnika wspomina się […] produkty pełnoziarniste czy wybrane warzywa i owoce, pomijając inne, mniej znane źródła tego składnika pokarmowego – jak np. gorczycę, której wysoką zawartość znajdziemy w dobrej jakości musztardzie – – podkreśla prof. Krzysztof Krygier z SGGW.

Ale co właściwie daje Ci błonnik…? Ma on istotne znaczenie dla zdrowia:

  • bierze udział w profilaktyce metabolicznych chorób żywieniowozależnych,
  • usprawnia pracę twojego układu trawiennego,
  • usuwa z niego toksyny, które mogłyby sprzyjać rozwojowi niebezpiecznych chorób,
  • zwiększa uczucie sytości.
Jak znaleźć dobre ziarna gorczycy?

Ziarenka gorczycy są dość małe – toteż wyselekcjonowanie tych, które odznaczają się najwyższą jakością, to nie lada zadanie! Aby znaleźć najlepsze z nich, zwraca się uwagę m.in. na lokalizację upraw – powinny one znajdować się na najżyźniejszych terenach. Dlatego właśnie w Develey korzystamy ze wsparcia polskich dostawców, dostarczających takie ziarna gorczycy, które spełniają nasze rygorystyczne wymagania.

Wyjątkowy proces wytwarzania musztard Premium Develey

Warto też wiedzieć, że za zróżnicowany smak poszczególnych rodzajów musztard odpowiada m.in. właśnie gorczyca – a konkretniej jej rozmaite odmiany. Wyróżniamy m.in. gorczycę białą (zwaną też żółtą), czarną i orientalną (inaczej sarepską, o kolorze żółto-brązowawym). Ziarna tych odmian miesza się w różnych proporcjach i dodaje się do nich specjalne kompozycje przypraw i ewentualnie inne dodatki (jak np. miód czy cukier brązowy). Dzięki temu możesz skosztować musztard zarówno ostrzejszych, jak i łagodniejszych, słodszych lub bardziej wytrawnych – i tak dalej.

To właśnie stąd biorą się rozmaite smaki zamknięte w słoiczkach musztard Develey Premium! Wszystkie one mają jeden wspólny mianownik. Ich receptury wywodzą się z wielowiekowej historii, która ma swe źródła w niemal całej Europie. W Develey z szacunkiem podchodzimy do tej bogatej tradycji opracowywania składu różnych rodzajów musztard. Odwzorowujemy jakość sprzed lat, nie sięgając po żadne sztuczne dodatki – a jeśli lekko zmieniamy tradycyjną recepturę, to tylko na lepsze. Dla nas bowiem liczy się przede wszystkim jakość Twojego życia – i Twoich posiłków. Staramy się więc sprawić, żebyś mógł na nowo się w nich rozsmakować!

Wsparcie merytoryczne:
prof. dr hab. Krzysztof Krygier
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

dokładka wiedzy?
na zdrowie!